zpět
Zajímavost – Triticum dicoccon (pšenice dvouzrnka)
- Patří k tzv. pšenicím špaldovým neboli pluchatým - má lámavé vřeteno a její obilky nevypadávají z pluch. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Potravinářství. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Ekologické zemědělství. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Je považována za předchůdce většiny pěstovaných druhů pšenice. Kulturní forma pšenice dvouzrnky patří mezi nejstarší obilniny na světě a byla využívána především pro přípravu obilných kaší. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Pšenice dvouzrnka patří mezi tzv. pluchaté pšenice, pro které je charakteristická lámavost vřetene a uzavřenost zrn v pluchách. úryvek z Pelikán et al. (2016)
- Dvouzrnková mouka patří spolu s moukou pohankovou z hlediska celkové nutriční hodnoty k nejkvalitnějším. Je méně vhodná pro pekárenské využití, lze ji však přidávat do pšeničného chleba. Je možno z ní vyrábět různé nekynuté pečivárenské výrobky, např. sušenky. úryvek z Pelikán et al. (2016)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.